Låven inneholder nå et snekkerverksted, en gårdsbutikk og omsorgsboliger. Den fungerer som et knutepunkt for inkludering og lokal verdiskaping. Itech er stolte av vårt bidrag inn i Nedre Sem Låve som demonstrerer hvordan moderne teknologi og sirkulær økonomi kan transformere gamle bygg til moderne og energieffektive strukturer som ivaretar både miljø og kulturarv.

Sterkt fokus på gjenbruk og ombruk 

Gjenbruk og ombruk har vært sentrale prinsipper i dette prosjektet. Alle delene som er demontert fra den gamle låven er tatt vare på. Gamle bygningsmaterialer, inkludert steinmur og tegl, har blitt nøye bevart og integrert i den nye strukturen. Prosjektet er et av de første byggene i Norge som har testet FutureBuilts kriterier for plastbruk og sirkulær økonomi. I tillegg har prosjektet implementert geotermiske energibrønner og solcellepaneler for å oppnå nær-null-energi standard. For å flate ut energitoppene og øke egenforbruk av energi produsert av solcelleanlegget er det etablert en batteribank basert på gjenbrukte el-bil batterier som optimaliserer energiforbruket automatisk.

itech med flere roller i prosjektet

Itech ble engasjert av Veidekke i november 2022 i forhold til tekniske avklaringer og ITB-funksjon i prosjektet.  I tillegg til ITB har vi også hatt ansvaret teknisk prosjektledelse og teknisk prøvedrift.

Her har vi holdt i tekniske prosjekteringsmøter sammen med Veidekke, samt holdt i ITB-møter der vi har gått opp de tekniske funksjonene og grensesnittet mellom dem. ITB-rådgiver har hatt som hovedoppgave å sikre at alle tekniske systemer i prosjektet fungerer sømløst sammen. Rollen har omfattet koordinering av tekniske installasjoner og grensesnittet mellom dem, kvalitetssikring av teknisk prosjektering og funksjon gjennom hele byggeprosessen, samt testing av systemene før bygningen er blitt tatt i bruk. Itech har også sørget for opplæring av driftspersonell og følger opp driften for å sikre optimal ytelse gjennom prøvedriftsfasen som går frem til mai 2025. Videre har vi bistått inn i sluttfasen av prosjektet og koordinert alle tester av de tekniske anleggene før overtagelse fant sted rett over påske i 2024.

Ansvarlig for prøvedriftsfasen

I dag holder vi i prøvedriftsfasen for Veidekke og har månedlige møter med entreprenørene og byggherren. Dette gjør vi for å følge opp entreprenørenes prøvedriftsaktiviteter som har til hensikt å bekrefte at byggets systemer oppfyller de spesifikasjonene og ytelseskravene som er satt i kontrakten. Videre har vi i felleskap en ambisjon om at byggets tekniske systemer tilpasses og optimaliseres for byggets faktiske bruk og energiforbruk. Etter endt prøvedrift skal byggherrens driftspersonell og bruker være trygg på at bygget fungerer optimalt og at de har fått en smidig overgang og gode forutsetninger til ordinær drift av eget bygg.